28/04/2011

Architectuur: De Raaks

.


Ik woon vlak bij De Raaks.
Dat is een gebied in hartje Haarlem, waar vroeger een prachtig gebouw stond en dat helaas... snik, snik en nog eens snik...gesloopt is. Er is met man en macht geknokt om de oude gebouwen van Dumont te laten staan, maar... het grote geld won.
In no time zijn de oude gebouwen neergehaald. 
Ik heb er toen een paar stukjes over geschreven als Hetty Aandagt bij het VK-blog: De Raaks en De dynamiek van de bouw. En nu, ruim 3 jaar later is daar een heftig soort van nieuwbouw neergezet, waar ik niet echt heel erg vrolijk van word.
Kortom: ik vind de nieuwe gebouwen niet mooi. Niet dat ik vind, dat oud en modern niet met elkaar "matchen", nee... dat kan prima, kijk maar naar Parijs of Londen of andere wereldsteden...
Maar... Haarlem is geen wereldstad. Het is een beetje een dorp eigenlijk, een beetje kneuterig. Het ís wel een stad, maar het heeft totaal geen allure en dat is nou juist het leuke aan Haarlem. En dit... dit is gewoon een lelijk gebouw. Natuurlijk leuk, dat van de oude gebouwen iets is ingemetseld, als doekje voor het bloeden, maar daar heb je ze niet mee terug.


Vanmiddag was er een opening van een expositie in het ABC over de Raaks, waar ik het net over had.
Mooie expositie, ik kan niet anders zeggen.
Mooi van structuur, opbouw en overzicht. Gaaf ook om te zien hoe de geschiedenis is van het hele eh... mag ik het zeggen??? nou vooruit: debacle!
Als je in architectuur geïnteresseerd bent moet je echt eens langskomen bij het ABC. De exposities zijn schitterend. Je zou in dit geval bijna overstag gaan...


Maar... ik kan de nieuwe Raaks nog steeds niet mooi vinden.
Zal ik er ooit aan wennen?
Zal wel moeten, want ik woon er vlak bij.
Ik kom er bijna dagelijks langs. Dus. Ik zal er misschien wel aan wennen. Maar mooi vinden? Nee!


25 mei aanstaande is de opening. Natuurlijk sta ik vooraan. Niet om "Boe!" te roepen, heus niet, want ik draag mijn stad een goed hart toe en hoop, dat al met al dit hele gebeuren toch een succes gaat worden. Er komen winkels in, een cinema en het stadhuis.

Maar ach... had Haarlem maar zijn Raaks gehouden...
Er is geen weg meer terug...

.
(3 laatste foto's: Marlou Witzel, de andere komen van het WWW)

15 comments:

klaproos said...

dood en doodzonde marlou,

och och och wat een sukkels lopen er toch rond en het grote geld...
dat wint "altijd"

de duit en de fluit remember:-)

slaap lekker voor straks

Jelle Droeviger said...

't Is een maffia, die bouwwereld: Wethouders laten zich ompraten door Projektontwikkelaars, en de Gemeenteraad laat zich ompraten door Burgemeester en Wethouders. De kompensatie die deze volksvertegenwoordigers daarvoor krijgen blijft een goed bewaard geheim. De kiezers zijn alles weer vergeten als ze in het stemhokje staan...

Van veel mensen die met pensioen gaan is het geboortehuis allang verdwenen, of is de school waar ze naar toe gingen gesloopt. Gelukkig hebben we nog kroniekschrijvers als Marlou, die een en ander hebben vastgelegd.

Hier, op Terschelling wordt het oude veel meer gekoesterd en wordt er vaker gerenoveerd. Zelfs de lagere school van mijn oude moeder (bijna 99) staat er nog; eind vorig jaar liepen we daar even naar binnen. Ze nam me mee naar de oude gymnastiekzaal, en deed even voor hoe ze met haar medeleerlingen met wapperende linten allerlei sierlijke oefeningen deed; dat was gewoon ontroerend.

Jelle Droeviger.

Sjoerd said...

Ik België zie je dat veel industriële projecten worden uitgevoerd in net dat soort oude gebouwen. En daar is helemaal niets mis mee.

fotohanvogel.blogspot.com said...

Vooruitgang gaat nooit zonder een traan Marlou. De jeugd is er gek op en komt hele drommen van het Prinsenhof naar de Raaks, en wie de jeugd heeft heeft de toekomst.
Ben je al eens in de parkeergarage geweest?
Al met al kan ik het wel redelijk mooi vinden.

Di Mario said...

zo denk ik nog vaak aan het oude hotel dat hier aan de stadsgrens stond. 20 jaar geleden afgebroken, maar ik kan nog steeds het nieuwe gebouw niet mooi vinden.

Love As always
Di Mario

John said...

Het grote geld wint altijd. Zal ook altijd wel zo blijven als wij burgrs niet een keer met zijn allen een vuist maken.
In Goed hebben ze soortgelijke projecten gehad, waardoor de stad toch minder aantrekkelijk is geworden.

JAGER said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ja, dat is doodzonde. MAar ja, de maffia

Fluitenkruid said...

Dag lieve Marlou, ik kan wel huilen dat al die oude mooie gebouwen verdwijnen. Dinsdag liepen we nog langs Cinema Palace; die wordt helemaal vernield om er de zoveelste winkel in te beginnen...

Annet said...

Oude gebouwen hebben een ziel, een aura. Het heeft sferen die aanvoelbaar zijn maar niet te weerleggen zijn. En ze verdwijnen voorgoed....Je moet wel erg gevoelloos zijn zoiets moois te slopen.....wat een lelijk ding staat er nu!

Een paar jaar geleden las ik over Haarlem hoe daar gesloopt wordt. En hier in Gieten is het al net zo erg. Gieten lijkt nu meer op een wijk van Rotterdam ipv dat kleinschalige boerige....

Haantjes, ze zitten overal. Het moest niet mogen!

Ik ga er ook eens over bloggen. En de burgemeester staat iedere hier iedere week met zijn kinnebak in het huis-aan-huisblad de Schakel...Hij geeft goedkeuring aan het omhakken van bomen en een inmense rotonde om Gieten in en uit te kunnen. En het was zo'n schattig oversteekje....

Dit is al bijna een blog.

Gelukkig hadden wij geen debet aan het uitsterven van b.v. de Mammoet. Hèhè.....

Leve de schoonheid en sfeer Marlou.

Liefs van je maatje Annet

Marjolijn said...

Ja, jammer hoor dat die oude gebouwen verdwijnen.
Soms lijkt het inderdaad op maffia praktijken.

Aja said...

Ik zat op de Kennemer Streekschool. Door een poort ging je naar binnen. Links van die poort was een kerkje. Ik heb nog een foto waarop ik met mijn klas aan de voorkant voor de 'echte' hoofdingang zat. Weg ermee..Ouwe meuk en 'leve de vooruitgang'. Aja

Lutje said...

dat is echte zonde, als je maar connecties hebt dan kan je alles...
maar ik keek juist een filmpje en dacht aan jou;, mss fleurt je dat wat op :o)
http://www.youtube.com/watch?v=ZjqUH0pvZ0U

Liesbeth said...

Lieve Marlou,

Ik ben het dit keer niet met je eens wat betreft de Raaks.
Het ziet er nu weliswaar nog wat rommelig uit, met al die hekken en andere bouwmaterialen, maar het wordt vast wel mooi.
En natuurlijk kun je het niet vergelijken met de oude school-gebouwen, maar ja, soms moet je oude dingen opofferen voor het nieuwe.

Trouwens, ik nodig je uit om een biertje met me te gaan drinken in de Jopenkerk.
Wat is dat aardig geworden!
Vroeger kon je die kerk nauwelijks zien en nu is het werkelijk een juweeltje geworden, wat gezien mag worden!

Groetjes van Liesbeth

.

Elvire said...

Lieve Marlou,

Dat was mijn oude school; de Kennemer Streekschool. Zomaar gesloopt.....

' De nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek..'
I

neke