26-10-2010

Alice in Barneveld

.

Vandaag was ik in Barneveld voor de prachtige expositie over Alice in Wonderland.
Het Veluws museum Nairac heeft ongelooflijk veel materiaal verzameld over dit schattige meisje in dit wonderlijke verhaal.
Ik schreef al eerder over het fantastische boek geschreven door Lewis Carroll, een stotterende schrijver, die niks van volwassenen moest hebben, maar zich heel goed kon inleven in de kinderlijke geest.
Op de tentoonstelling is een ruime selectie van de mooiste prentenboeken in alle talen en een aantal originele tekeningen te zien.


De eerste illustrator in 1865 was John Tenniel. Hij tekende het "oerbeeld" van Alice: een ernstig meisje met lang golvend haar, een jurk met een schortje en schoenen met bandjes:

De tekeningen die Tenniel maakte waren voor kinderen soms wel wat eng, maar honderden andere kunstenaars hebben dat ruimschoots goedgemaakt en hebben haar een stuk lieflijker gemaakt, misschien zoals Carroll haar ook bedoeld had. Kijk maar eens naar deze afbeelding van Alice door Helen Oxenbury, waar ze met het witte konijn aan het smiespelen is...:

Waar ik hartelijk om moest lachen waren de persiflages die in de loop der tijd verschenen zijn: zoals Alice in Motorland, Automated Alice, Clara in Blunderland en het grappige Alice in Plunderland. En het volgende boekje vond ik ook fraai: Malice in Kulturland, een boekje uit 1914 met anti-duitse oorlogspropaganda:

Al met al een heerlijke tentoonstelling met enorm veel te zien en te doen, vooral voor kinderen. Dus je snapt: ik voelde me helemaal op mijn plek...
Jammer dat zaterdag alweer de laatste dag is. Anders zou ik zeggen: ga er nog even naar toe! En Barneveld... is een leuk dorp met gezellige winkels en heerlijke eettentjes.
Nou vooruit... nog één kiekje:

In de serie "Alice in Wonderland" heb ik eerder verhaaltjes geschreven. Je kunt daarvoor klikken op de volgende titels:.

13 opmerkingen:

klaproos zei

whahahahaha wat gezellig marlou, zo'n heerlijke lachende snoet,
dat zie ik graag zunne:-)
hihi

alice is enblijft leuk marlou,
slaap lekker voor later

xxx

Jelle Droeviger zei

Lewis Carroll had het vermogen en het inzicht om op zijn hurken te kunnen gaan zitten en zo de kinderwereld te aanschouwen, en er over te schrijven.

Wat heb je er mooie plaatjes bij gedaan Marlou, ook de tekst is fijn. Lewis zou heel goed met jou hebben kunnen samenwerken.

Smiespelen, een heerlijk woord...

Jelle Droeviger.

Di Mario zei

Hebben ze in Kippenveld ookal verstand van sprookjes. Zo ken ik ze helemaal niet. Ik ken het alleen maar als een dorp als kippendorp of als dorp waar je een opleiding kunt volgen voor o.a. dierenwinkel.

Love As Always
Di Mario

Anneke zei

ik heb de dvd nog op de plank staan.
voor as zaterdagavond:))

Marjolijn zei

Dat was een heerlijk dagje meis.
Fijn dat je er zo van genoten hebt.

Redstar zei

Ja, van Alice zijn heel wat verschillende personages getekend, maar ook in de diverse films neergezet.
Voor mij is het net ff iets te ver weg om zomaar naar toe te gaan trouwens. Dan moet ik er echt meer te doen hebben.

Fluitenkruid zei

Mijn eerste Alice boekje was met tekeningen van John Tenniel, ik vond het als kind inderdaad ook echt een griezelig boekje.
Oja, ik lees net iets over een dvd, die moet ik nog steeds eens gaan kijken!
x Jannet

Liesbeth zei

ah leuk Marlou, dat allemaal over Alice. Ik zag je reactie bij Redstar en dacht hee je bent weer terug. Ik hoop dat je het leuk vind dat ik weer bij je langs komt op je blog.

Wim zei

Zag ik daar nu net niet Judy Garland in de spiegel ;-)

Annet zei

Zat net te denken 'dat lijkt me leuk om daarheen te gaan' maar het komt vast wel weer eens terug, ergens. Van Lewis Carroll las ik eens de kunst van het brievenschrijven en heb me daar altijd aan gehouden. Erg leuk beschreven allemaal.

Dat zijn van die unieke mensen die de wereldgeschiedenis kleuren....

Ik geloof dat ik deze tekeningen heb...het is een oud exemplaar van Alice...ik ga even kijken in de namiddag....

Alles mag hoor Marlou van dieptriest tot lachend gelukkig, dat maakt ons tot mensch;>)

Liefs Annet (vaak in Wonderland) ♥

Han zei

Leuk dat is toppie voor je, we zullen er wel meer over lezen bij je. Is dat Alice op die laatste foto? ;)

Liesbeth zei

Oh gelukkig:-), misschien vind je dan ook nog een paar foto's weer leuk. Ik stuur ze aan je op.

gerdaYD zei

Oooooo mijn lieve Marlou, wat een mooi vervolg op je eerdere Alice-logjes! Ik ben fàn, dus je doet er me plezier mee, dankjewel! Ook bedankt voor die héérlijke foto van het poppenhuis, waar haal je het toch allemaal vandaan?