24-01-11

Film: Le quattro volte

.

Een film, waarin helemaal geen dialogen zitten. Zou dat kunnen? Zou dat wel de moeite waard zijn?
Nou... ik kan volmondig zeggen: absoluut de moeite waard!

Le quattro volte is een beeldschone Italiaanse film van Michelangelo Frammartino (de naam alleen al!) over het wel en wee in een middeleeuws dorpje in Calabrië. Le quattro volte betekent: de vier keer en is verdeeld in vier stukken: de mens, het dier, de seizoenen en de mineralen.
Kijk... we lopen mee met deze oude geitenhoeder, die elke dag zijn kudde naar verse sappige weitjes brengt. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hond, die de kudde feilloos bij elkaar weet te houden.


Gewoon alleen maar door te kijken beleef je het leven in Calabrië, het allerzuidelijkste prachtpuntje van Italië. Rust valt over je heen. Precies, zoals het leven daar is. Van seizoen tot seizoen tot seizoen.
De oude man drinkt elke dag een zelfgebrouwen drankje met stof uit de kapel, waarvan hij denkt, dat het hem gezond houdt. Hij ruilt dagelijks met de meid van de pastoor een zakje stof met een liter geitemelk.
Als dan de man dat zakje op een avond voor het slapen gaan kwijt is raakt hij helemaal in paniek. Midden in de nacht bonkt hij op de deur van de kapel, maar daar is niemand... 
De volgende dag komen de geiten kijken waar hun baasje blijft.


Helaas... ze zullen het verder zonder hem moeten doen, want terwijl ze door het hele huis overal opklimmen en hem zoeken, blaast de oude geitenhoeder zijn laatste adem uit. Mooi is dat net op dat moment een van de geiten al weer nieuw leven op de wereld werpt...


Ik vond het een adembenemende film. Het verhaal van de oude geitenhoeder is één van de vier verhalen in de film. De drie andere verhalen betreffen de rituelen en tradities in het dorpse leven en de houtskoolmakerij. Prachtig om te zien.

De houtskoolmakerij

Zat er muziek in? Weet je, dat ik dat niet eens weet? Geen idee. Zal ik eens aan Henry vragen.
Die heeft ook ademloos geboeid zitten kijken.
Lekker naar de bioscoop, ik ben er gek op! En dan graag van die kleinoodjes, van die juweeltjes...
Hier is de voorfilm van Le quattro volte:.


12 opmerkingen:

klaproos zei

lijkt me een machtig mooie film marlou,
ik ga het in de gaten houden :-)

dank je wel ,
xxx

Di Mario zei

Films zijn voor mij echt niet weggelegd... Dan moet ik stilzitten. Brrrrr.....

Love As Always
Di Mario

Leibele zei

De film moet ik, zo bemerk ik, gaan zien. Onze trouwe Border Colly, Robin, heeft ons nooit vertelt dat hij in deze film meespeelt. Dank voor die foto, kan ik hem er op aanspreken.

Jelle Droeviger zei

Ja, Marlou, die heb ik vorig jaar augustus in Modena gezien.! En je hebt gelijk, het is een pracht-juweeltje. Hoe lang zal het nog duren alvorens men in Nederland zoiets zal kunnen maken.?

De voorstelling was inderdaad vrijwel zonder geluid, en totaal zonder dialogen en stemmen en toonde slechts traag wisselende beelden van meest vaste kamera-standpunten. Een uitzonderlijk beeld-verhaal...

En het opvallendste.: toen de film was geëindigd, bleef het talrijke publiek tijdens de aftiteling zitten; en muisstil, geen zuchtje of hoestje; men was zeer onder de indruk; en ik ook.

Jelle Droeviger.

Marjolijn zei

Fijn jij hebt er alvast van genoten.
Het zal nog wel even duren voor hij hier draait.
Als dat al gebeurd.
Fijne dag vandaag lieverd.

Redstar zei

Dit soort gilms kunnen wel leuk zijn. Alleen ik moet er echt voor in de stemming zijn, en niets te doen hebben :D
De trailer is wel leuk. EIgenlijk te kort vond ik :D

gerdaYD zei

Zoals jij er enthousiast over schrijft, dan moet men welhaast de kriebels krijgen om al dat moois ook eens te gaan bekijken! Schitterende recensie lieve Marlou, dankjewel voor de tip!
En ik hoop dat de hele komende dag je evenveel bevalt als die film dat deed!

Lutje zei

jij kan nogal schrijven over je films, ik heb dan altijd direct zin om ze te downloaden

Fluitenkruid zei

Sommige films hebben helemaal geen tekst nodig. Ik vind het echt een film voor de filmschuur, ik zal de kalender in de gaten houden. Fijne dag, stormy weather en singing in the rain!

Annet zei

Dat soort films ja...ipv die gelikte gladde Amerikaanse...zeldzaam zijn ze...

Kleinnoodjes om te koesteren....

Warme januaridag gewenst Marlou...

p.s. ken je de film El Postino?

Liefs Annet

Sjoerd zei

Je maakt me heel nieuwgierig marlou. Ik ga eens op zoek...

Han zei

Dit is een heel ander film als die wij vanavond hebben gezien bij onze zoon "The Truman Show" Zal hem eens vragen of hij deze film ook eens kan opzoeken op het net. Dan kan ik er over mee praten.