12/01/2021

Een half jaar lang...

Bijna iedereen heeft wel goeie voornemens voor het nieuwe jaar. De één stopt met roken, de ander neemt zich voor om meer te gaan bewegen, en weer een ander drinkt een maand lang geen alcohol. Ieder z'n meug en het schijnt een goed idee te zijn om een nieuw jaar met mooie plannen te beginnen. Waarom niet?

Ik heb ook plannen. En wel voor de eerste zes maanden, oftewel: een half jaar lang. En het kan zomaar zijn, dat het een heel jaar lang wordt.

En wat is dat dan vraag je je natuurlijk af?

Dat zal ik je vertellen: een half jaar lang doe ik mee met "The No Buy Challenge" 

Een half jaar lang koop ik helemaal geen kleding. Geen schoenen, geen tweedehands of eerstehands kleren, geen ondergoed... nee... helemaal niks! 

Ik heb alles al en eigenlijk zelfs meer dan genoeg. Het ziet er nog mooi uit en mocht er iets stuk gaan, dan repareer ik het. Ook pas ik in elk kledingstuk: er is niets dat niet past en het kan nog een hele tijd mee.

Ik word dus een echte consuminderaar. Heerlijk, wat een licht gevoel is dat. En kijk eens naar deze mooie zin van Toon: "Er is maar weinig te koop, waar je rijker van wordt". Precies! Past helemaal in mijn straatje.


Een half jaar lang geen kleding kopen. Een makkie! Is er iemand die met mee mee doet?

30 comments:

Lutje said...

als ik dit lees denk ik dat al 6 maand bezig ben, en ik kan nog ff mee door gaan
Ik moet eigenlijk pas iets echt nieuws hebben in september om naar een bruiloft te gaan, dus...
-Een @->- voor jou.

Marjolijn. said...

Goed plan, maar niet alleen als goed voornemen, dit past toch altijd...!
Mooie dag Marlou.

די מריו said...

Ja dat is goed, ik koop alleen maar kleding als ik het nodig heb. Misschien komt dat aankomend half jaar wel voor, maar dan puur als het nodig is.

Love As always
Di mario

Anonymous said...

hoi, je bent er weer.
Succes metje voornemen om zes maanden geen kleding te kopen. Dat gaat vast lukken.

Volgens mij heb ik vorig jaar geen kleding en schoenen gekocht. Wel nieuwe pantoffels, maar dat was echt nodig.
Dit jaar zal het zeker voor zes maanden ook wel lukken. Nu je zo lang thuis zit kan je ook gewoon je oude zooi aantrekken, niemand die het ziet.

Karel said...

mogge Marlou
dat is zeker een makkie
al ik echt nodig heb zijn nieuwe pantoffels , verder gaan hier vele halve jaren voorbij zonder dat ik kleding koop
geniet de dag

Sjoerd said...

Een goed plan Marlou, mijn kast hangt vol, dus voorlopig heb ik ook niet echt iets nodig... Ik doe met je mee. Mijn werkkleding zoals overhemden die ik nu niet meer draag hangen er ook nog, laat ik die maar eens gaan doneren...

sjannesblog.com said...

Ik ga het proberen. Eigenlijk ben ik er al mee begonnen. Ik kom al tijden in geen enkele winkel en bovendien ga ik bijna nergens heen. Mijn kloffie is nog best toonbaar, dus waarom iets nieuws? Ben benieuwd of het me lukt!

nicole orriens said...

Ik vind het een mooi idee, en de tijd leent zich er uitstekend voor met de quarantaine. Het is sowieso al lastiger om dingen te kopen ; )

Nietzomaarzooo said...

Juist andersom; hoop nu eens wel eens wat nieuws te kunnen aanschaffen. Maar geen haast. Altijd goed om bewust om te gaan met dit soort zaken.
En leuk dat je weer wat schrijft; heb je gemist!

Jelle Droeviger said...

Goed idee, Marlou.!
En het mooie van Niet Kopen is, dat je jezelf een maximale korting van 100 % geeft...
Zo zit ik zelf al op een totaal bespaard bedrag van meer dan 12.000 Euri.
Laatst zag ik een blikje Kaviaar te koop liggen, en daar wilden ze 149 Euri voor hebben. Dat tikt aan, want ik kocht het niet, en stopte het geld, glimlachend, in een oude sok. Daar kan nu al niet veel meer bij...
.
Jelle Droeviger.

pourquoi pas ??? said...

Ben al 4 maanden bezig met geen kleding kopen. en mag in maart of zo pas weer maar hoef niet. Ben ook aan het kijken wat ik nooit of zelden draag en dat is nogal wat. Ik verlang naar half lege kasten, nee niet halfvol maar halfleeg. Lekker gevoel. Ik heb je ook gemist. liefs van mij.

Edward McDunn said...

Een goed idee Marlou.
Ik heb nooit goede voornemens in het nieuwe jaar>
met zoals het gaat ben ik tevreden hoor.

Tine de Jong said...

Voornemens heb ik nog nooit aan gedaan en kleding kopen ook al heel lang geleden. Dat is ook met schoenen zo want heb er nog nieuwe in doos staan voor het geval. Nu alle winkels dicht zijn van kleding etc en ik niks op internet koop of bestel is het ook veel gemakkelijker om niks te kopen. En soms maak ik ook van oude kleding weer wat anders wat ook mooi is.

vilterietje said...

Marlou, ik kan wel meedoen, easypeasy voor mij, ik heb net een hele lading zomerkleding gekocht op het wereldwijde eeb...kan dus makkelijk een half jaar niks kopen, zal niet de bedoeling zijn dat ik meedoe he?

Jacqueline en Ferry said...

Nou ik zal wel kunnen uithouden half jaar geen kleding kopen. Ik heb ze genoeg in de klerenkast. Wel pantoffel gekocht. Nodig heb ik wel. We moeten zuinig doen... voor komende tijd. Ferry nog 3 halve maand werken. Daarom zuinig leven. Kost veel geld...... Fijne dag verder. Groetjes J&F.

klaproos said...

whaaaaa doe ik al een jaar lang niet loutje,
goed hé,

mja... dát is voor mij het simpelste wat ik kan doen,
en ik vind het een superplan, dat zouden meer mensen moeten doen...
top idee,
heerlijk dat je er weer bent lieve schat

xxx

Jetteke de Visser said...

Ik doe mee Marlou! Het laatste kledingstuk dat ik heb gekocht was... ehhh .... in de kringloopwinkel een glittervestje in december 2020. Dus dat zal wel lukken

Jan K. alias Afanja said...

Dat is voor mij een makkie, Marlou, ik zou niet weten wanneer ik voor het laatste iets van nieuwe kleren heb gekocht. En ik geloof ook niet dat ik snel iets nodig heb.

Ferrara said...

Fijn dat je weer van de partij bent.
Aan goede voornemens doe ik niet. Kleding kopen heb ik al maanden niet gedaan, de enige winkel in de stad die ik noodgedwongen heb bezocht was Specsavers omdat mijn bril na een val met de fiets was gesneuveld.

Rebbeltje ★ said...

Ha Marlou
Als ik de afgelopen maanden meetel dan ben ik al op de helft haha
Nu ik moet wel want als je 15 kg afvalt dan is er veel wat vervangen moet worden.
Want handig met de machine ben ik niet...een voordeel is alles wat nu te groot is kan zo op een rek voor de verkoop. Nee ik doe dat niet maar er zullen er vast blij mee zijn als ik de kasten opruim.
Dus je hebt je antwoord al, ben langzaam aan alles aan het vervangen en voelt als een soort beloning ;) Nu de winkels nog open gaan ;)
Groetjes

Hans said...

Goede voornemens werken het beste als je ze gelijk in de praktijk gaat brengen.
Marlou jouw goede voornemen voor je gelijk uit "The No Buy Challenge", ik vind het een heel goed voornemen.
Men koopt veel te veel kleding die vaak ook weer op de afvalberg terecht komt, ook de online winkels lopen tegen dit probleem aan met retour gezonden kleding. Hans

@ inderdaad aan mijn lijf geen polonaise, goed in geschat.
Heb er een logje over geschreven https://logbankje.nl/?p=17364

Hans said...

Marlou jouw goede voornemen voor je gelijk uit = Marlou jouw goede voornemen voer je gelijk uit. Sorry :)

Karel said...

Bonjour Marlou :)
je kent Frankrijk dus , nu het is een mooi land
ze zegen wel eens dat het jammer is dat er fransen wonen hihi

rustige middag groet

Mormorsweb.blogspot.com said...

En de detailhandel maar klagen... Het is wel goed voor het miljø, niks of weinig kopen.

guusje said...

Fijn dat je weer terugbent in blogland.
Ik heb heel weinig gekocht in 2020, maar doe toch niet met je mee. Misschien ben ik wel één van de weinigen die toch te doen hebben met de ondernemers en de detailhandel. Ga ze toch een beetje steunen.

Carla S. said...

Nou Marloukie,
ik weet het nog niet.
Ik heb al een half jaar niets gekocht, dus als het weer kan zeg ik niet op voorhand nee.

Ria said...

Leuke uitdaging Marlou,
Ik heb net 5 maanden achter de rug waarin ikniets kon kopen en nu is het niet zo moeilijk omdat de winkels dicht zijn...
O, ja, ik heb nog wel een trui en een blouse gekocht vlak voor kerst😎, en pantoffels voor Kees😜
Liefs Ria

John said...

Aan goede voornemens doe ik niet. Ik koop al weinig kleding. Alleen als ik het nodig heb. Momenteel heb ik niets nodig.

Bertiebo said...

Ik heb al sinds maart niets meer gekocht qua kleding. Daaruit blijkt dat ik meer dan genoeg heb. En wat andere spullen betreft ook niet veel.Dus ik doe niet echt mee, ik doe het al
Leuk dat je er weer bent

Mirjam Kakelbont said...

Net nu ik van plan ben een nieuwe korte fietsbroek (met zeem, dus voor onder mijn winterbroek) te kopen. Deze die ik nu heb is echt versleten; stamt nog uit 2004. Mijn laatste kledingaanschaf was vorig jaar oktober op MP. Een vest waar ik blij mee ben.
Ik vind het een heel bijzonder sterk en nobel streven van je. En weet je? Het lukt je ook nog! Dat weet ik zeker! Maar eh...die korte fietsbroek vergeef je me vast want ik heb me (een beetje) voorgenomen meer te gaan fietsen (-:
Gezellig om je weer te lezen, heerlijk!
Dag dag liefie ♥