26/12/2010

Schijngehakt

".

Ik kom uit een redelijk groot, traditioneel gezin.
Mijn moeder was een kunstenaar in de keuken.
Wijd en zijd was ze beroemd om haar improviserend koken.
Veel mensen werden bij ons aan de dis genodigd.
Men kon altijd onverwacht langskomen: er werd gewoon een extra bordje gedekt.

Natuurlijk waren er ook vaak vegetariërs te gast, waarvoor mijn moeder een soort van "schijngehakt" maakte. Tenminste zo noemde ze dit gerecht.
Het is heerlijk en voedzaam...

Ze maakte dat met deze ingrediënten:

uitje, knoflookje
paprikasnippers/of -poeder
twee of drie handjes havervlokken
2 eieren
zout/peper
peterselie
Ja... en nu komt het moeilijke: ze wist nooit hoeveel er van iets ergens in moest. Ze deed maar wat: Een beetje van dit, een beetje van dat.

"Maar hoeveel moet er dan in, Ima?"
"Tja... een snuffeltje, niet zo heel veel. Dat moet je gewoon een beetje aanvoelen..."

Dus hier is het advies voor de kokkies: doe maar wat!
Rooster een gesnipperd uitje, met een knoflookje en wat fijngesneden paprika.
Haal de pan van het vuur en meng er havervlokken, een eitje (of 2) doorheen en maak het op smaak met zout en peper.
Fijn gehakte peterselie erdoor.
Vind je koriander lekker?
Dan doe je dat er doorheen.

Is het te droog? Dan doe je er nog een eitje door.
Nou ja... je ziet het: ik rotzooi ook maar wat raak!

Vorm er met natte handen platte koekjes van, waar je paneermeel op strooit.
En die koekjes... die bak je in heet olijfolie.
Ik ben benieuwd of jullie het lekker vinden...
Trouwens... je mag ook een keer komen eten, dan maak ik het voor je...
.

9 comments:

Marjolijn said...

Een beetje van dit en een beetje van dat en het wordt weer een heerlijk voedzaam hapje.


Fijne maandag meis.

Jelle Droeviger said...

Goed bericht, Marlou.! Het is bekend dat vagetariers, dus zij die geen vlees, maar wél vis eten, gemiddeld zeven jaren langer leven. En dan ook nog met minder Alzheimer-verschijnselen.

De keuze is dan gemakkelijk gemaakt. Gezond ouder worden, wie wilt dat niet.?

En, diervriendelijk vlees, dat bestáát toch gewoon niet. Een half uurtje in een slachthuis rondlopen, geneest je voorgoed.

Jelle Droeviger.

Fluitenkruid said...

Dat zijn de echte koks he, een snufje hier en daar. Ik heb er ook eentje :-)
Maar jouw mams was haar tijd ver vooruit met haar schijnvlees :-)

Sjoerd said...

Dat klinkt helemaal niet verkeerd. En door de eieren krijg je toch voldoende binnen. Ik zal het eens proberen.

Annet said...

Hier beneden zag ik o.a. fijne besnorde apen, die koppies! En zo'n roze beertje zou ik ook niet kunnen laten liggen....

Dit lijkt me een heerlijk vegetarisch baksel.

De bijnaam van mijn moeder was 'Jannetje Peterseliestruikie' ze groeide op in een Joodse buurt in Amsterdam en leerde koken van tante Shelly Elzas. Later dacht ik dat mijn moeder overal peterselie bijdeed om de smaak van alcohol te verdoezelen. Want zoals veel steenbokjes lustte ze wel een klokje....

Maar ze kookte gewéldig en overvloedig....ze maakte altijd veel voor de 'Eile Jenove' - een onverwachtte gast die langs kon komen.

We zijn er nog niet uit Marlou met Webstreepjelog....leuk klonk dat 'BLIJF'enz.

Je bent lief! En ondeugend natuurlijk:>)

Kus van Annet

Di Mario said...

Ja hoor...alsof ik het zelf vraag hier in huis...

"Maar hoeveel moet er dan in, Ima?"
"Tja... een snuffeltje, niet zo heel veel. Dat moet je gewoon een beetje aanvoelen..."

Dat krijg ik ook altijd te horen...

Love As Always
Di Mario

Suske. said...

ik zal het recept eens aan mijn dochter tonen, die houdt van alles wat vegetarisch is.

gerdaYD said...

Schijngehakt... wat een mooie naam vond die lieve moeder van jou uit! En wat een heerlijk recept dokterde jij voor ons uit... dankjewel lieve Marlou, ik ga mijn kokkie... maar hihi, dàt weet je ondertussen al hé?
Fijne dag schat, hopelijk ben je al wat bekomen van al dat feestgedruis...

Anonymous said...

het lijkt me een prima lunchgerecht(je); de uitnodiging neem ik graag aan.liefs,ridi.