11/01/2010

Hoemoes


Hoemoes, of schrijf het als: humus, maakt mij niet uit, als je het maar een keertje maakt!
Het is ontzettend, super lekker op je boterham.
Het recept heb ik van één van de beste koks in Amsterdam en omstreken: mijn dochter Roosje.
Je dient er wel een keukenmachine voor te hebben, die alles tot een gladde pasta maakt.

HOEMOES

Dit zijn de onderdelen, die je heel erg goed moet mengen:
400 gram kikkererwten. Wel eerst gaarkoken, ja! Niet van die rauwe erwten er in mikken, want dan wordt het nooit wat. Weet je wat? Doe maar lekker gemakkelijk uit blik. Scheelt een hoop tijd.
Twee teentjes fijn geknepen knoflook erbij doen.
Drie eetlepels Tahin (dat is sesampasta, hoort in de voorraadkast te staan!)
Vier eetlepels citroensap.
En drie eetlepels olijfolie. Ik doe alles met olijfolie, iets anders komt er niet in.
Nu komen de kruiden, van alles een snufje:
cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en zout.
En dan knip je er ook nog wat koriander doorheen. (ik knip zowat alles!)

Dit alles moet echt een mooie, fijne gladde pasta worden. Niet glad genoeg? Doe er dan nog een scheutje olijfolie door. Wil je iets meer citroen? Gewoon doen.

Je weet het vast wel:

een tikkeltje van dit en een tikkeltje van dat.
Bon appetijt!

14 comments:

klaproos said...

hmmm
het klinkt lekker marlou:-)
je wordt een receptenbaken voor mij :-)
ik kan wel eens wat nieuwe dingetjes gebruiken eenvoudig en snel :-)

lekker,

dank je wel ,
xxx

Fluitenkruid said...

Hoi marlou, ik haal het meestal bij de turkse winkel. Volgens mij heeft Sonja nog steeds geen vegetarisch kookboek geschreven, best raar toch?

Anne said...

hummus is heerlijk, lekker turksbrood erbij, smullen maar.
ik ga mee in je spoor van meatlesmonday:))

Marjolijn said...

O,O, wat ben ik toch een slechte kookster, al dat soort dingen heb ik gewoon niet, geen oven, geen keukenmachine, al die kruiden, en wat noemde je nog meer als must.....
Weet je meis, ik ga eerst eens denken of ik dat wel allemaal aan wil schaffen, want dan moet ik er ook nog wat mee gaan doen hé.
Maar voor jou eet smakelijk, het ziet er wel lekker uit.
Fijne dag vandaag, voorzichtig hé het kan nog steeds erg glad zijn, hier en daar.
Liefs Marjolijn.

Jelle Droeviger said...

Mooi genomen foto, Marlou.!

Ja, humus dat is prima spul. Ik smeer het wel eens op een krekker, en dat is ook heel lekker. Het schynt ook te werken tegen winterhanden. Zegt men...

Maar zelf maken, dat lykt me geweldig. Kikkererwten, wie had dat gedacht.

Jelle Droeviger.

Marlou said...

Bij de turkse groenteboer (of bij de marokkaanse, wat er maar bij je in de buurt is) kun je kant en klare hoemoes kopen.
Die is ook heel lekker.
Vooral die met koriander en limoen vind ik heerlijk.

Je hebt ze in verschillende smaken.
En erg gezond...

Eet smakelijk allemaal!

Volgende week een ander vega-recept.

Maar die vleesloze maandag houden we er in.
Ja toch, niet dan...

Liefs van Marlou


*

Liesbeth said...

Nou dat lijkt mij wel wat...alleen nu even niet! Ik ga het wel maken denk ik en dan laat ik het je nog weten. Alvast bedankt voor de tip en een fijne maandag!

Ellen said...

het is een recept dat al jaren in de Israelische keuken op het menu staat. In Israel wordt het met pita's gegeten als voorgerecht en krijg je er een schaaltje olijven bij.

Han said...

Dat lijkt me heerlijk alleen een beetje veel werk, ik bak wel een eitje dat is wat ik (heel)(goed) kan.

Di Mario said...

Ja.. en bedankt he.. nu verlang ik helemaal weer naar Israël. Want daar hebben ze toch heerlijke humus. Maar ik ga het ook een keer proberen te maken.. Volgens mij hebben we alles al in huis.

Nadeel is dat Dinnetje het dan weer niet lekker vind.

Love As Always
Di Mario

Ellen said...

Ook bij Albert Heijn te koop.

Ibella said...

Gekookte kikkererwten liggen altijd klaar in de vries, dus ik ga het echt proberen. Ben al die salades, leverworsten enz even zat. Naast kaas lijkt het me heerlijk

gerdaYD said...

Ha ja, het is maandag, dus Marloukes veggiedag!
En je tracteert ons op iets dat er wel heel lekker uitziet meid, dankjewel voor het recept!

If you like to talk to tomatoes,
If a squash can make you smile,
If you like to waltz with potatoes,
Up and down the produce aisle...
Have we got a show for you!
Veggie Tales! Veggie Tales!
Veggie Tales! Veggie Tales!
Veggie Tales! Veggie Tales!
Veggie Tales! Veggie Tales!
Broccoli, celery, gotta be Veggie Tales,
Lima beans, collard greens, peachy keen, Veggie Tales,
Cauliflower, sweet and sour, half an hour, Veggie Tales.
There's never ever ever ever ever been a show like Veggie Tales.
There's never ever ever ever ever been a show like Veggie Tales.
It's time for Veggie Taaaaaaaallllleeeeeeessssss!!!!
© Veggie Tales
*wink, big smile*
Maak er een smakelijk dagje van hé!
En je goéd blijven verzorgen... dat is de boodschap!

Ineke said...

Ha Marlou, goedemorgen,
Na wekenlang suikervrije jam op brood te hebben genomen, lijkt me dit recept van jou een erg lekkere, welkome, afwisseling! Dank hoor!

De gerechten op de foto's zien er bijzonder smakelijk uit!

Heerlijk, die veggiedagen, 'k kijk al uit naar volgende week maandag!

Dag, fijne dag gewenst en veel liefs van Ineke