07/03/2010

Geitekaasfondue



Kaasfondue...
Dat vind ik een van de lekkerste gerechten, die er is.
In Zwitserland eet ik graag Raclette: als de kaas maar gesmolten is!
Maar vandaag hebben we het over geitekaasfondue.
Die is zo heerlijk, dat je niets overhoudt en de croûte nog van de bodem van de pan afschraapt...

Eerst maar eens de ingrediënten:

400 ml droge witte wijn
330 gram President Chêvre Frais naturel, of andere zachte geitekaas
300 gram gemalen jonge kaas
twee eetlepels sherry
twee eetlepels maizena (agar-agar is ook een hele goeie, gezonde binder!)
bieslook

Verwarm de wijn. Heb je een fonduepan? Prima!
Heb je er geen, maar wel een gewone kleine pan? Ook prima!
Snijd de geitekaas in blokjes en smelt deze samen met de geraspte jonge kaas in de warme wijn.
Mmmm, ik krijg er nu al zin in!
Maar het is nog niet klaar... We gaan verder:

De sherry roer je met de maizena tot een papje. En dat roer je door de kaasfondue.
Goed roeren tot er een mooie gladde kaasfondue ontstaat.
Beetje peper er over. Bieslook er boven fijn knippen.

De pan aan tafel warm houden met een rechaud of boven een waxinelichtje of een supersonisch petroleum fonduestel. Maakt niet uit, elektrisch kan ook... als je het maar warm houdt.

En nu gaan we smikkelen. Het hoort natuurlijk met stukjes stokbrood gegeten te worden.
Maar vandaag doen we gezond: met lekker vers donkerbruin stokbrood.

Voor de lijners met dokter Frank: doop het maar met komkommerplakjes, cherrytomaatjes, worteltjes, bloemkoolroosjes ...

Ik drink er meestal thee bij. (Earl Grey smaakt er lekker bij)
Soms maak ik er ook nog een frisse fruitsalade bij.
Maar gewone, gemengde salade is ook verrukkelijk...

12 comments:

Roosje said...

mmmmmmmm!!!
ga ik ook eens proberen!

Marjolijn said...

Mogge meis,

MMmmmmm dat lijkt me heerlijk....!!
Maak er een mooie dag van met veel licht en zon.
Dagdag lieve meis.

klaproos said...

mmmmmmmmmmmmmmm
wat klinkt dat lekker marlou

ik kom er aan :-)

Ibella said...

Mmm, dat klinkt weer heerlijk. Kaas fondue is lang geleden.
Fijne dag vandaag

Fluitenkruid said...

Wij zijn echte kaasfondue verslaafden en maken er meestal geroerbakte bloemkoolroosjes en champignonnetjes bij en natuurlijk veel fruit en wat brood.
Ik ga zo Roos eens vragen of ze al een recept voor vanavond bedacht heeft anders kunnen we wel gaan kaasfonduen yummie!

Leibele said...

Hooguit als de geitenkaas biologies is geproduceerd. Want van gewone geiten wil ik helemaal niets.

Jelle Droeviger said...

Heel erg ben ik, besef ik nu... Ik maak kaasfondu in de Magnetron...

Gewoon smelten die hap, even doorroeren, twee kruidnagels er bij, verder smelten, weer even doorroeren, goed vloeibaar, dan 150 cc witte wijn er door, een mespuntje kerrie, doorroeren, weer even doorwarmen, en dan op tafel...

Hier, in Midsland, op Terschelling, is álles mogelijk.

Ik ga binnenkort eens met geitenkaas aan de slag...

Jelle Droeviger.

wim said...

Al goed dat ik zojuist heb gegeten, want anders ...

Ineke said...

Ha Marlou, goedemiddag,

Met dit recept doe je ons een groot plezier, want we houden heel erg van kaasfondue.
Nu moet ik er eerlijkheidshalve bij vermelden dat wij ons er wel héél makkelijk vanaf maken, n.l. met kant en klare zakjes kaasfondue. :-) :-)

Maar ik ga het zéker eens bereiden zoals jij het omschrijft.
Leuk én lekker, dat accentje van bieslook.

Dag Marlou, fijne dag nog!
Veel liefs, Ineke

Anne said...

ahhh, wat lekker.
en jij ook al de fondue.
ik neem jou recept ook mee.
het pannetje pruttelt hier al, strakjes lekker prikken:))

Han said...

Je zit me lekker te maken. ;)

gerdaYD said...

Stikkend in de zalm
En pate met malaga
En de diepvries a la creme
En de paprika
Wij arme misdeelden
Ik walg van de weelde
Ik walg van de wijn en de kaasfondue
En ik walg van Wina Born in de Avenue
't Zit me allemaal tot boven in de strot
En ik bid: O God
Geef me de gruwel met krenten weer
En de sappige worm in me juttepeer
En in plaats van de Berend-Boudewijnkwis
Een preek over hel en verdoemenis (...)
© Jasperina De Jong
*wink, big smile*
Néé, néé, néé geef mij maar je heerlijke kaasfondue Marlouke, mjammie dat ziet er lekker uit! Dankjewel voor het kwijlen, nu mag ik een slabbetje aan! Hihi...