04/10/2010

Teriyaki

.

De duim is weer te gebruiken, hoewel…ik houd ‘m nog steeds omhoog. Thumb’s up!
En ik ga weer beginnen, want zo’n blogpauze is goed en wel en leuk en aardig, maar er moet ook weer eens gewerkt worden!

Vandaag gaan we aan de Teriyaki.
Het is een Japanse manier van koken.
Je marineert de dingen: vis of tofu, die je wilt gaan eten, zodat ze een mooi glansje krijgt (=teri). En die marinade is zo ontzettend lekker…



Daar gaat-ie voor twee personen:
Breng 100 ml. sojasaus samen met een eetlepel basterdsuiker en 
100 ml. rijstwijn aan de kook en laat dit een minuutje of vijf pruttelen.
Dan haal je de pan van het vuur en schep je er een pak in dobbelsteentjes gesneden tofu doorheen. Je dekt het af en laat het een paar uur marineren.
's Middags dus al beginnen. Maar daarna mag je weer buitenspelen tot het tijd is voor de volgende stappen:

Bak een struik in stukjes gesneden paksoi en een gesnipperd knoflookje snel in een lekkere scheut olijfolie.
Bak tegelijkertijd de gemarineerde tofu lichtbruin in een flinke scheut olijfolie en verwarm de heerlijke marinade.

Maak er noedels bij en … eet smakelijk!

(De foto's zijn van internet geplukt. In werkelijkheid is de Teriyaki donkerder van kleur en de noedels zijn gewoon lange slierten, maar ik vond het hartje zo leuk! We hebben het gisteren gegeten met rijst erbij.)

Als je geïnspireerd wilt raken kijk dan eens op: maandagvleesvrij.nl 

.


9 comments:

Yvette said...

hebbie nu al die foto's zelf zo gekomponeerd?
Lijkt me wel lekkel.

Fluitenkruid said...

Hé Marlou, je bent er weer... met een heel lekkel gelecht ook nog x

Marjolijn said...

Welkom terug meissie, fijn dat je er weer bent, en vooral dat het goed gaat met duimpje.
En dan vallen we meteen weer met onze neus in de boter, o nee teriyaki....mmmm....lekker!!
Fijne dag vandaag.

haha, als woordverificatie krijg ik hier het toepasselijke HAPTAG, nou laten we er dat dan maar ven maken.

Anne said...

voor ditgerecht steek ik ook mijn duim omhoog.
op de paksoi na heb ik alles al in huis:))

Di Mario said...

Ziet dat er even lekker ui, maar door een zieke prinses kan ik vandaag de deur niet uit.

Love as always
Di Mario

gerrit said...

Ik wist niet dat 'Teriyaki' een manier van koken was...Ik ken wel teriyaki-saus. Dat zal dan bij die manier van koken gebruikt worden, neem ik aan.

Wim said...

Opgepast voor je duim als je de tofu in blokjes snijdt ;-)

Han said...

Dit gaan we zeker een keer proberen misschien wel as woensdag.

gerdaYD said...

Oooooo en mmmmmm en mjammjam.... dankjewel voor dit schitterend recept!
En wat ben ik blij dat jij in zoverre weer wat beter bent dat je terug aan het werk kan, mijn lieve Marlou! Alleen, is bloggen écht wel wérk? *wink, big smile*
Je toch goed verder blijven verzorgen hoor, zonder jou is het net héél wat kouder!