Seitan is een hele goeie vleesvervanger. Het wordt gemaakt van tarwe en wordt ook wel: tarwevlees genoemd. Het heeft een lekkere kruidige smaak.
Het wordt gemaakt in de seitanfabriek in Pieterburen en is te koop in de natuurvoedselwinkels.
En hier komt een lekker recept met seitan (geleend van Eat Green):
Het is een Seitanstoverij
Dit heb ervoor nodig:
2 uien
300 g wortels
400 g champignons
400 g seitan
1 sneetje brood
700 ml donkerbruin tafelbier (of 2 flesjes donkerbruin trappistenbier)
2 el mosterd
2 tl tomatenpuree
2 el tijm
2 laurierblaadjes
75 ml sojasaus
130 g ontpitte, gedroogde pruimen (optioneel)
peper en zout
verse peterselie
En zo maak je het:
Snijd de ui, de champignons en de wortels in stukjes en de seitan in blokjes van 2 centimeter. Stoof de uien in een grote braadpan samen met de laurier en de tijm. Voeg er de wortelen, champignons en seitan bij en stoof deze aan. Giet het seitanvocht en het bier samen met de rest van de ingrediënten bij de groenten.
Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen. Als de stoverij te dik wordt, kun je wat extra water toevoegen.
Roer voor het serveren de fijngesnipperde peterselie door de seitanstoverij.
Lekker met verse Vlaamse frietjes!
Dat bier erin is volgens mij typisch Belgisch. De alcohol kookt er uit. Dus maak je geen zorgen, je wordt er niet teut van... Maar misschien wel heel vrolijk!
Je kunt van seitan trouwens ook heerlijke sateetjes maken met pindasaus!
Lekker opbakken in een scheutje olijfolie, of onder de grill en van de zomer buiten op de barbecue...
8 comments:
Dat lijkt me heerlijk meis.
En ga ik vast een keertje klaarmaken.
Wens je een gezellige, smakelijke maandag toe.
Dat ziet er wel goed uit, maar ik zag dit nog nooit, ik ga eens opletten in de winkel
Het zou voor de wereld een stukje helpen als niemand nog vlees at.
Dit klinkt erg lekker.Ziet er lekker uit, en er zullen een verg vezels inzitten.
Ik heb ze wel eens bij de reformwinkel meegenomen maar wist niet dat ze van tarwe gemaakt worden.
Heerlijk deze burgers en als sateetje gaan we ze eens proberen!
het ziet er erg lekker uit marlou,
nee ik kende het niet,
maar ik ga eens uitkijken naar dat seitan:-)
xxx
Ha Marlou, goedemorgen!
Zo, nu allereerst bij Marlouke reageren, want het is bar en boos, maar dan toch van mijn kant hoor!
Sorry meis, 'k ben van de week weinig bij je 'op bezoek' geweest, trouwens, héél weblogland heb ik een beetje in de steek gelaten.
Je hebt vast gedacht: 'Díe is meegenomen in de zak, heerlijk naar dat warme landje en wij hier maar koubekken.'
Helaas, zou erg stout ben ik, spijtig genoeg, nu ook weer niet geweest. ;-)
Maar, alle gekheid op een stokje,
Lieve Marlou, gefeliciteerd!
Wat heerlijk dat je zo'n prachtig, positief bericht uit het ziekenhuis hebt ontvangen.
Wat zul je ontzettend blij zijn geweest (en ik nu voor jou)!
Een heel zwaar pak van je hart hé meis, want je zult toch enorm in spanning hebben gezeten!
En nu met een vrolijk, lícht hart op naar de feestdagen!
----
En dit lekkere receptje van je:
Dit komt weer in de map 'Recepten van Marlou'.
Het ziet er smakelijk uit!
Een sateetje met pindasaus lijkt me ook lekker.
Fijn Marlou zo'n vleesvrij recept iedere maandag; wat maak je er steeds weer een werk van op je weblog, dank je wel!
Het is ook zo verdraaid makkelijk voor me hé, ik hoef nu niet zelf in allerlei kookboeken op zoek te gaan. ;-)
Voor vandaag een mooie dag gewenst Marlou.
Dag, liefs, Ineke
Dat ziet er heerlijk uit Marlou, het is weer eens heel iets anders.
Ziet er heerlijk uit kokerellenmarlouke! Ik had er nog nooit van gehoord, dus bedankt! En, zoals je al weet: mijn kokkie stuur ik weer langs! *wink, big smile*
Post a Comment