16/01/2011

Schaapherder's taart

.

Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een soort van taart, die ze “pie” noemde ( spreek uit: paai).
Er werden altijd restjes gekookte aardappels in verwerkt.
De “pie”  was een regelmatig terugkerend gerecht en door het krokante korstje heerlijk. 
Je kunt er van alles doorheen mikken, wat je maar over hebt, maar het geheim is het laagje aardappelpuree.

Wat heb je nodig voor een heerlijke vegetarische schaapherder's taart:

Eén ui, drie knoflookjes, 4 in blokjes gesneden wortels, 250 gram champignons in plakjes, een blik gepelde tomaten, fijngeknipte peterselie en een kilo aardappels. En… 400 gram seitan (= perfecte vleesvervanger!) in blokjes.

Eerst kook je de aardappels en als ze gaar zijn maak je er een puree van met een klontje boter, een lepeltje mosterd en wat melk. Zo, dat gedeelte is klaar.

Nu gaan we de rest doen: 
In een kookpot bak je (in olijfolie) de ui en de knoflookjes en dan voeg je er Provençaalse kruiden en rozemarijn aan toe. 
Dan de wortels er bij, die een paar minuutjes mogen meebakken. Vervolgens de champignons, de seitan en de tomatenblokjes. Deksel erop en nog eens 10 minuten laten sudderen. Beetje peper, beetje zout en peterselie er door.

Dit mengsel doe je in een ingevette ovenschaal en bedek je met de aardappelpuree.
Je legt er een paar klontjes boter op en zet het een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven, zodat er een heerlijk krokant korstje op komt.



Dit is dus een heerlijke shepherd’s pie oftewel… schaapherders taart. 
Als ik het ruik ben ik in een mum van tijd terug in de keuken van mijn moeder...

10 comments:

Di Mario said...

Mag ik die seitan ook vervangen voor.... ;-)

Love As Always
Di Mario

Anonymous said...

lekker lekkr,
is dat de zelfde als de engelse shepperds pie eigenlijk denk jij???

morgen heb ik witlof met een shipload kaas:-)

slaap lekker


xxx
klaproos

Marjolijn said...

Lijkt me heerlijk...!!
Toch jammer dat ik geen oven heb.
Maar ik heb nog een kliekje boerenkool is ook lekker.
Fijne dag vandaag meis.

John said...

Zulk soort taarten werden er bij ons vroeger ook op tafel gezet.
Meestal enomr lekker. Vooral dat korstje deed het hem voor mij toen ik jong was.

Lutje said...

dat lijkt me lekker om eens na te maken, ik heb het gerecht al opgeslagen...

Fluitenkruid said...

Heerlijk, we maken hier vaak hartige taarten. Fijne nieuwe week!

Sjoerd said...

Lijkt me heel erg lekker. Alleen hadden we gisteren al een vegetarische dag. En dat viel helemaal niet tegen.

Han said...

Hoe simpel en toch heel lekker, dit is iets wat ik zelfs kan proberen te maken. Bedankt Marlou!

Jelle Droeviger said...

Zo, en dan nu maar weer eens de magnetron aanzetten, en een lekkere kant en klare gezonde maaltijd warm maken.

Die lekkere hutspot-lucht die door de deurkieren ontsnapt en mijn reukorgaan bereikt doet me weer denken aan vroeger, toen mijn moeder virtuoos in de keuken bezig was.

Jelle Droeviger.

gerdaYD said...

Mmmmm, ik ben verzot op aardappeltaart, mijn lieve (wijlen) mama kon die ook zo heerlijk klaarmaken. Jouw blog was een heerlijke reis doorheen Memory Lane lieve Marlou, dankjewel!