.
Vanmorgen vroeg was het zo goed als volledige koor aanwezig om de liederen te repeteren, die we aanstaande zondag gaan zingen.
We krijgen inmiddels wel een beetje de zenuwen...
Spannend is het! Fijn spannend.
We hebben instructies gekregen over de kleding en hoe we moeten staan en zitten.
We hebben geen koorkleding. Gelukkig maar. Ik vind koren, die zo'n mal pak aan hebben meestal niet om aan te zien...
Wel dragen wij altijd zwart: iets, wat we gewoon uit onze eigen kast halen. Iets feestelijks. En we krijgen er ter plekke een mooie corsage opgespeld. Meestal een mooie witte bloem.
Het staat mooi en het leidt niet af.
In feite zijn wij het decor, want het gaat om de muziek...
Op 14 augustus a.s wordt door de voorzitters van de Eerste- en Tweede Kamer een krans gelegd bij een plaquette bij de ingang van het kamergebouw ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Ter gelegenheid hiervan wordt op 14 augustus op televisiezender Nederland 1 om 13.05 uur de door Pia Media gemaakte documentaire 'Want elk graf heeft z'n verhaal-Indonesië' uitgezonden.
In de film, die is gemaakt in opdracht van de Oorlogsgravenstichting (OGS) en eerder werd uitgezonden in 2006, vertellen nabestaanden van oorlogsslachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië over het verlies van een dierbare en de ingrijpende gevolgen die dit gemis heeft gehad op hun verdere leven. Persoonlijke, indringende herinneringen van nabestaanden vormen de leidraad van de film.
De film is in Indonesië opgenomen en geeft tevens een beeld van het werk dat de Oorlogsgravenstichting (OGS) daar verricht. Op de 7 Nederlandse erevelden op Java, die door de OGS worden beheerd, liggen bijna 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven.
Capitulatie Japan
Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter. Deze datum is in 1985 door de Nederlandse regering als het officiële einde van de Tweede Oorlog vastgesteld. Sindsdien hangt elk jaar op 15 augustus de Nederlandse vlag op alle overheidsgebouwen halfstok en vindt er een dodenherdenking plaats bij het Indisch Monument op de Professor Teldersweg in Den Haag.
Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter. Deze datum is in 1985 door de Nederlandse regering als het officiële einde van de Tweede Oorlog vastgesteld. Sindsdien hangt elk jaar op 15 augustus de Nederlandse vlag op alle overheidsgebouwen halfstok en vindt er een dodenherdenking plaats bij het Indisch Monument op de Professor Teldersweg in Den Haag.
Meer informatie en een fragment van de documentaire:
Zo... nu ga ik gauw weer verder met teksten leren.
Eén van de liederen is "Zonnetje gaat van ons scheiden..." wat men toen zong en wat sloeg op het vertrek van de Japanse onderdrukkers, die immers een zon op hun vlag hebben...
Duimen jullie zondag voor ons?!
Uitzending Indië-herdenking: Zondag 15 augustus, Ned. 1 van 12:05 tot 15:00
Terugblik Indië-herdenking: Ned. 2 van 18:00 tot 19:00
foto's: Henry Kloostra
foto's: Henry Kloostra
.
12 comments:
Spannend hoor.. succes met repeteren.
Love As Always
Di Mario
Heel mooi en leuk om te lezen Marlou. En wat een goeie foto's!!
Tot zondag,
Leny
het ziet er als een prachtig gehel uit marlou, en ik weet.....
vraga me niet waarom, maar ik weet gewoon dat het heerlijk om naar te luisteren is bij jullie,
ik zou der wel bij willen zijn...
Wat zal het stil zijn, zondag, als jullie gaan zingen bij die herdenking, Marlou. Stiller dan stil. Alleen, en hopelijk, de zang van een merel.
En dan wordt het nóg stiller, en begint Malle Babbe te zingen, nee, te schilderen, met een zuiver palet van heldere tonen, en ondersteunend gemurmel, aanzwellend en dan weer afzwakkend, en daarmede aangevend hoe er is geleden , toen, en hoe mensen tóch nog hoop behielden op bevrijding...
Jelle Droeviger.
Ik zit voor de buis, dat is zeker..!!
Heel veel succes meis.
Ja, natuurlijk duim ik voor jullie.
Voor vandaag een fijne dag.
Dikke knuffel.
Inderdaad, wat een mooie foto's van het koor! En decor? Dat zijn jullie beslist niet! Jammer dat we bij dit schitterend logje jullie stemmen niet kunnen horen maar ik hoop dat wel te doen bij de uitzending! Of wordt het niet opgenomen? Dàt zou pas zonde zijn...
Ik duim voor je en al je mooie vriendinnen dat het een méér dan geslaagd optreden zal worden. Maar hoeft dat écht, dat duimen? Met zo'n kunde is dat waarschijnlijk niet nodig!
ik duim nu al voor je, maar dat is te vroeg zeker ;-)
Bij het herdenken van de oorlog slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands Indie past ook het herdenken van de Indische slachtoffers die Nederland op z,n geweten heeft tijdens de Politionele acties na het einde van die Japanse bezetting.
Wat een mooi blog - er staat zoveel in...je komt op tv!
Het koren wuift.....met corsages...
In Rotterdam-Schiebroek woonde ik aan de Teldersweg....er stond niet eens professor voor....
Wens je het mooiste toe Marlou...
Liefs van Annet en toitoitoi!
Ik zal voor je duimen maak ik weet ook zeker dat je geen fout zal maken, daar ben je te perfectionistisch voor.
Zenuwachtig? We gaan de sterren van de hemel zingen en zullen er een paar over houden voor 'Het zonnetje'. Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt Marlou.
Selamat tidur.
Martha
Ha lieve Marloutje..
Tja, dat maken we dan maar weer mee he..
Echt een verrijking.
"Je gaat de dingen anders zien met ogen die gehuild hebben", zegt de Hare Majesteit dan.
Wij zeggen dan.. om de (Groene) Draak met haar te steken:
"Ja, waziger."
liefs, Jakseltje
Post a Comment