03/02/2022

Kralingen

Misschien zegt je dat niks: Kralingen. Misschien juist weer wel. 

POPFESTIVAL! 

In 1970, ik was net 2 jaar met Hans getrouwd, woonde ik naast de filmacademie, waar hij studeerde, op de Nieuwe Zijds Voorburgwal in Mokum.  Ik werkte in het onderwijs in Oude Wetering: elke dag met een Fiatje 500 op en neer. En Hans was nog student.

Dus... we hadden best wel zin om naar het Popfestival in het Kralingse Bos in Rotterdam te gaan. Lekker even de zinnen verzetten. Ook al regende het pijpestelen... we moesten en zouden naar het Kralingse Bos: naar Santana, The Byrds, The SoftMachine, Pink Floyd. Ik wilde lekker dansen met mijn Laura Ashley jurk aan, een beetje blowen en kletsen.


Maar er was een probleempje. We konden niet gaan omdat de portemonee leeg was. En in die tijd kon je niet zomaar pinnen. Je moest op werkdagen eventueel geld van de bank halen, maar 's avonds kon dat niet meer.

We baalden.

Dus ging ik maar een beetje opruimen. En wat denk je?? Achter het gordijn vond ik een oud portemonneetje met een briefje van 25 gulden er in... 25 gulden!! Dat was genoeg! 

Kom op, we gaan! Dus... hup! Wij in de Fiat 500 en weg wezen, naar Kralingen. 


Hier ergens op deze foto moeten wij staan. Zoals je ziet: het regende gelukkig niet de hele tijd. 

Ik moet er ineens aan denken. Wat een tijd was dat. We waren een beetje hippies. Niet heel erg, maar een beetje. We waren jong en we wilden van alles... Ik moet er ongeveer zo uit hebben gezien:

Een gouden tijd! Niet dat ik het over zou willen doen, dat is weer een ander verhaal. Ben namelijk heel tevreden met mijn rustige leventje van nu. En toch... ergens in de verte ben ik nog steeds een beetje een hippie!

23 comments:

Marjolijn. said...

Gelukkig kon je toch nog gaan...!

Bertiebo said...

Oh ja, Kralingen. Ik ben er ook geweest, niet lang want ik werd ontzettend beroerd en moest noodgedwongen naar huis

Lutje said...

heerlijk om terug aan te denken
.mijn vriendinnen deden dat toen niet, ik denk dat ik 22 jaar was toen ik naar mijn eerste concert ging...
.Een @->- voor jou.

די מריו said...

Natuurlijk ken ik het Kralingse bos en de verhalen van toen, maar ik was toen nog niet in de gelegenheid om te gaan.. iets met nog niet geboren ;-)

Love as always
Dimario

John said...

Ja, die concerten heb ik meer overgelezen. Uiteraard was ik er toen nog niet of te jong. Ik ga nog steeds graag naar een concert (als het weer eens kan) maar ben ook zeer content met rustig.

Karel said...

mogge Marlou
ik ben de uitzondering op de regel , ken het Kralingse bos niet :)
ben 1 x bij een festival geweest voorjaar '79 , Carlisle Ontario
een Bluegrass festival
maar jullie hadden geluk met het geeltje wat jullie vonden , en konden lekker feesten en beesten in het Kralingse bos
geniet de dag

Anonymous said...

Dat waren andere tijden. Ik was te jong om daar bij te zijn.

Yova said...

Het was toen oude tijd. Daar zijn wij nooit geweest.
Het was toen erg leuk. Moet wel erg van houden. Leuke foto's van vroeger. Veel te druk ook voor ons... Fijne dag.

Sjoerd said...

Dat waren echte tijden, alles mocht en alles kon. Hier hadden we Pinkpop, en nog steeds. Maar wat ik destijds daar allemaal heb meegemaakt, ongelooflijk. Provo's, Kabouters, BOM, Het leger op de Dam, kraakpanden en ga zo maar door. De revolutie van de jeugd. Ik ben blij dat ik het allemaal heb mogen meemaken.

Tine de Jong said...

Een leuke terugblik en herinnering daarbij. Zelf nooit naar festivals geweest in jeugd. Maar wel hier in stad eens later met mijn man toen er elk jaar zo een hippiefeest werd gehouden en dat was ook altijd erg gezellig. Echt een plek waar je lekker jezelf kan zijn, waar er zonder oordeel naar elkaar gekeken en omgekeken word. Men hebt gezegd dat het weer in eerste weekend van juli zal komen hier in Gorkum-buiten de waterpoort, dus ik ben benieuwd of het nu wel door al gaan, al zal het wel anders zijn zonder mijn manneke. Geniet de dag Marlou. Groetjes, Tine

klaproos said...

Heerlijk lootje, je jeugd overdoen, dan zou je of veel meer laten, of juist nog veel meer doen, jij hebt een heerlijke jeugd gehad :-) tof hoor
Xxx

Jan K. alias Afanja said...

Mooie herinnering weer, Marlou. Het Popfestival in het Kralingse Bos ... daar was ik toen nog net wat te jong voor, ik zat tenslotte nog maar net op de MAVO. Later heb ik schade overigens wel ingehaald, ik kluister nog altijd graag naar de muziek uit die tijd.

Mormorsweb.blogspot.com said...

Oh, die (toch wel) goeie ouwe tijd. Ik was ook een kleine hippie! Lange rokken, zwevende muziek, en inderdaad! Nog steeds een beetje hippie én een feministe! Heb ik aan m'n kleindochter doorgegeven. Het was echt een revolutionerende tijd! Ik zat op de academie toen we die platgooiden!

Rebbeltje ★ said...

Ha toen was ik 15 en mocht niet eens naar Pinkpop... :(

Jelle Droeviger said...

Ah... ja,
Ik was toen óók in Kralingen.
Mijn moeder toen al 58, was met me meegekomen.. (mijn vader vond het maar niets)
Zoals ze er evengoed toen nog uitzag, prachtig. Met zo een flodderjurk, en een krans met bloemetjes in haar haren. Láchen.
En ze danste vrolijk met al die jongelui mee.
Ja, dát waren nog eens tijden..
.
Jelle Droeviger.

Hans said...

Het Popfestival in het Kralingse Bos is toch nog steeds een heel goed bezocht festival.
Toen waren we zeker nog afhankelijk van cash geld.
Toen kwam je nog ergens met 25 gulden.
Kan je niet vinden op de foto. Hans

sjannesblog.com said...

Sjaak was er ook in 1970 bij. Ik kende hem toen nog net niet.

Carla S. said...

Dat was een heerlijk verhaaltje Marloukie.

Ik was toen ook getrouwd maar had een heel ander leven.
Moest ook nog afstuderen en gaf parttime maatschappijleer op een MBO.
Maar wat we gemeen hadden was heel weinig geld. Wat bijzonder van dat portemonneetje en natuurlijk was ik op de hoogte van het Kralingse bos.
Was dat nog de tijd van de superkorte jurkjes of waren de India jurkjes al in trek?

Mariëtte said...

Ja dat waren nog eens tijden!
Goeie muziek en alles was spannend!
Wij zaten toen al in Dublin, hoorde via m’n zus over Kralingen, zij zat daar ook met haar vriend (later man) om geluidsopnamen voor de radio te maken….

Jetteke said...

Hi Marlou!

Wat leuk dat jullie daarbij waren!

Heb de precieze datum opgezocht en vond dit:

Op 26, 27 en 28 juni 1970 luisteren bijna honderdduizend mensen in het Rotterdamse Kralingse Bos naar bands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. Het was het Europese antwoord op het Amerikaanse Woodstock (1969). Het festival heette officieel ‘Holland Popfestival 1970 - Rotterdam', maar werd bekend als het ‘Kralingen Popfestival’. Love, peace & happiness op Nederlandse bodem!

roosje said...

Jaaaaa ❤

Ferrara said...

Wat een fijne herinnering. Heb het enkel van horen, zeggen.

miekequilt said...

Wat leuk dat jij daar was.ik was daar nog net te jong voor. Wat een mazzel dat je dat geld vond. Je hebt het goed besteed.