08/02/2021

WAPPIE-TIPS

Wappie-tips?? Nee, ik bedoel niet die klunzen, die zich virus-ontkenners noemen. Ik bedoel gewoon... een gevoel. Je weet wel. Als je een beetje wappie bent. Of dat er een verkoudheidje op komst is. Of je voelt je gewoon een beetje druilerig.

Voel je je dus een beetje wappie?  Dan zet ik hier neer, wat ikzelf dan altijd doe. Gewoon geleerd van Moeder Paula. Dat was een natuurmens!

Komt-ie:

Moeder Paula zweerde bij vlierbessensap. We gingen die besjes altijd plukken, in de bergen en zij had een "Entsafter" waarmee ze er sap van maakte. Goeie tip. Onthouden! Je hoeft overigens geen "Entsafter" te hebben. Je vindt overal op het WWW hoe je sap kunt maken. Dit zijn vlierbessen: 


Volgende tip is natuurlijk: Vitamine C. Dat weet iedereen. Citroentje uitpersen, beetje warm water erbij. Maar wat mijn Moeder altijd deed is: rozebottelsap maken. Dat was een hele klus. Niet zozeer het verzamelen als wel het schoonmaken en ontdoen van de pitjes. Maar ze deed het toch maar mooi. Met veel liefde en veel geduld. Precies zoals ze ons ook benaderde...


En dan kom ik nu bij een andere Vitamine: D. Sja... daar hebben we in de winter wel tekort aan. Ik ben wel zoveel mogelijk buiten, maar toch... Extra vitamine D kun je uit vette vis halen.  Ga maar lekker een harinkje eten of een ander vet visje, zoals makreel. Stikvol gezondheid! 

Nog 2 dingen en dan ben ik klaar met de tips. Wat dacht je van gember? Koop lekkere verse gember en doe een paar schijfjes in een glas kokend water. Beetje honing er bij en opslurpen maar!



En tot slot mag de joodse penicilline niet ontbreken: de kippensoep.
Hier heb ik al meerdere keren over geschreven.
En, hoewel ik niet van koken houd... goeie kippensoep maken (en eten)... daar heb ik altijd zin in. 


Heb jij nog anti-wappie-tips?

23 comments:

Lutje said...

als ik dit lees ben ik heel slecht bezig, en ik ken geen wappie tips...oeps
-Een @->- voor jou.

די מריו said...

Wij beginnen hier steevast met de soep, die werkt altijd. En nog heerlijk ook om te eten.

Love As Always
Di Mario

miekequilt said...

Leuke tips. Mijn moeder maakte jam van rozenbottels. Wat een gedoe. De kippensoep ken ik. Vette vis is altijd goed. Gember gebruik ik. Dus ik ben aardig bezig, al zeg ik het zelf.

Karel said...

mogge Marlou
ik eet veel vis 😋
meer fruit zou een ieder mij nog aanraden , maar geeft er niks om
geniet de dag groetjes
Karel

Jacqueline en Ferry said...

Wat heerlijk dat je Ima rozebottelsap heeft gemaakt. Nooit geweten. Je maakt lekker dingen.Wat handig dingen staat recepten joodse boekje. Daar kun veel dingen eruit halen. Best wel oudje deze boek. Je bent lekker bezig. Fijne dag.

klaproos said...

Goeie tips loutje,
met deze kou is het heerlijk een kop warme gemberthee, ik ben er gek op ,
vlierbessensap ook, maar ik pluk ze niet want ik vind ze voor de vogels beter, :-)
ik koop het wel...

dag lieffie, geniet van weer een witte dag hé.
xxx

Bertiebo said...

Ha vlierbessen en rozenbottels... nog nooit iets mee gemaakt. Wel gebruik ik soms rozenbotteljam, telt dat ook? Ik begin iedere dag met een flink stuk gember en een glas versgeperst sinaasappelsap. De prut eet ik op. En die Joodse penicilline neem ik ook vaak bij een beetje slapte. Helpt echt inderdaad

Jan K. alias Afanja said...

Voor zo ver ik me kan herinneren heb ik me nog nooit zo 'wappie' gevoeld, dat ik daar baat bij zou hebben. Maar ik zal proberen het te onthouden, zodat ik in geval van nood misschien mijn voordeel er nog eens mee kan doen.
Zo, en nu ga ik eerst de sneeuw weer in om foto's te maken en spieren te kweken.
Fijne dag, Marlou!

Sjoerd said...

Mijn tip sluit aan op jouw rozenbottels. Ik maakte daar vroeger altijd wijn van. Super gezond, nooit ziek van geweest... Maar wel voorzichtig me zijn. Mijn zwager dacht dat het Limonade was, en dat heeft hij geweten.

Edward McDunn said...

Wanneer je wappie bent, voel je je natuurlijk niet happie Marlou.
Wat een leuk boekje met Joodse recepten, staat Hamantaschen er ook in?

sjannesblog.com said...

Ik probeer de tekorten aan te vullen met pilletjes C D en anderen en veel buiten bewegen. Maar de vette vis en de vlierbessen zet ik toch maar eens op mijn lijstje. Dank voor de tips.

Karel said...

ha die Marlou
ja spelende kinderen in de sneeuw is om vrolijk van te worden , hebben in mijn ogen dan , ook verstandige ouders , net als fietsen leren of de natuur ontdekken , als ik ze dat zien doen wordt ik blij
ik wandelde naar de suup en weer om , dus en eten binnen en m'n beweging hihi
fijne middag groet

Ferrara said...

Vlierbessensap is heerlijk. Ik maak het zelf niet. Wel eens een fles gekregen, kon er niet lang van genieten, was zo leeg.😀

Rebbeltje ★ said...

Hoi Marlou...hier betekend van de wap zijn...verward en niet alles meer weten en daar is geen sapje tegen te maken ;)
Van de zomer wel appelsap gemaakt en kippensoep lukt nog wel, maar aan de rest waag ik me niet. Alhoewel die gember makkelijk te maken is maar honing mag ik dan weer niet.
Dus die combi valt af.
Wat zal jij gezond oud worden haha
Groetjes en fijne week

Tine de Jong said...

Ik voel me soms wel een beetje wappie zoals jij het noemt en drink ook vaak deze thee maar ook rosebottel-siroop want als het voor de kinderen goed dan is dit ook vast wat voor mij. En een harinkje eet ik 1x inde week op volkorenbrood dus met mijn vitamientjes zit het wel goed. En als ik zit zoals ik het noemt in een dippie, dan neem ik een gezond chippie en maak dan ook een gezond dippie, doop dan mijn chippie er in en ik voel mij al veel beter. :) Groetjes weer van mij.

Jelle Droeviger said...

Gewéldig als die tips.
Straks, ná de Corona, zijn we zo enorm gezond,
en hebben we zo gigantisch veel weerstand,
dat we elk volgend virus lachend tegemoet treden.
Het gaat allemaal de goeie kant op.
Kom maar op... Er kan ons niets meer gebeuren.
.
Jelle Droeviger.

John said...

Ik ben nu al een jaar niet verkouden geweest. Kan haast ook niet met al die maatregels. Je ziet bijna niemand meer.
Vis eet ik heel veel, en buiten ben ik genoeg.

Anonymous said...

Lieve allemaal , een aantal dagen in de week een half stronkje broccili : niet meer dan een paar minuten stomen.....super voor de darmen, anti-kanker en een boost voor je immuunsysteem''''en last but not least: Heerlijk !

Anonymous said...

Lieve allemaal , een aantal dagen in de week een half stronkje broccili : niet meer dan een paar minuten stomen.....super voor de darmen, anti-kanker en een boost voor je immuunsysteem''''en last but not least: Heerlijk !

Anonymous said...

Je vergeet nog eentje en dat is op tijd naar bed gaan. Dat is ook ergbelangrijk als je gezond wilt blijven.

Hans said...

Wappie-tips, brengen me gezondheid en ook wel het gemis aan het mooie weer.
Nu maar een soepje tegen de kou. Hans

nicole orriens said...

Kippensoep heeft ook zoiets gezelligs en zorgzaams. Ik weet dat er ook een boek is met de titel Kippensoep voor de ziel. Dat vind ik ook zo aansprekend : )

Mirjam Kakelbont said...

Noem jij het gewoon zoals je het wilt noemen. Ik vind alles prima! Ik weet wel beter dan dat jij een viruswappie bent.
Dat van de kippensoep zit voor eeuwig in mijn hoofd. Net als van de rozenbottels. De vlierbessen lees ik vaker maar om ze zelf te pletten...eh...denk het niet. Ik slik gewoon vitamine d-pilletjes *proest* Lui wijf ben ik, hè?
Vaak voel ik aan mijn voorhoofdsholten dat ik verkouden word. Voelen ze branderig aan. Dan spray ik met een goedje van dr Vogel en dat werkt als een tierelier. Moeder Natuur...
Vive la vida, Loutje!
Dikke liefs ♥